onsdag 18 augusti 2010

Reinfeldt hyllas för oenighet i alliansen

Alliansen är djupt oeniga i en rad olika frågor. Det blev tydligt i Fredrik Reinfeldts utfrågning i Ekot igår. Moderaterna säger nej till förslag om förstärkt vårdnadsbidrag, nej till förstärkt RUT-avdrag, till förstatligad skola och ett stärkt bistånd. De andra borgerliga partierna får rätta in sig i ledet.

Reinfeldt backade även från den tidigare alliansöverenskommelsen om obligatorisk A-kassa som presenterades innan sommaren (vilket snabbt resulterade i att den raderades från Alliansens hemsida).

När Correns ledarsida skriver om detta i dagens tidning så framhävs Reinfeldt i så god dager som möjligt. Han är den lyssnande och försiktiga generalen som ska få fortsatt förtroende som statsminister. Man ser förvisso lite mindre problem med att han inte är tydligare i sitt budskap.

Tänk dock om det varit Mona Sahlin som intervjuats och hon hade avfärdat vänsterpartiet och miljöpartiets alla krav för kommande mandatperiod och dessutom t.ex. sagt att den tidigare överenskommelsen om sjukförsäkringarna inte längre gällde. Hur skulle Corren ha reagerat på det? Hur många gånger skulle man använt begreppet "Rödgrön röra"?

Sahlin skulle knappast ha framställts som en lyssnande försiktig general. Det skulle varit krigsrubriker om att Sahlin inte har förmågan att regera, att hon är en svag ledare och att hon inte lyssnar.

Valrörelsen känns vissa dagar ytterst absurd. De politiska blocken vägs mycket olika i såväl den opinionsjournalistiska rapporteringen men också på vanlig nyhetsplats. Årets valrörelse kommer kanske bli den valrörelse som allra tydligast kommer att sätta frågan om ägandet av massmedia i fokus mer än någonsin tidigare och här behöver vänstern i Sverige samlas.

Emil Broberg, vänsterpartist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar