måndag 2 augusti 2010

Avskaffande av bostadspolitiken?

Ledarkommentar
Dagens huvudledare i Corren lyfter fram bostadsbristen som ett stort politiskt problem. Utgångspunkten är att en total avreglering av bostadsmarknaden skulle vara lösningen på alla problem. Det största hotet för bostadsbyggande i framtiden är enligt Corren en rödgrön regering som de menar skulle vilja föra en detaljstyrd bostadspolitik.

Vad består denna fruktansvärda detaljstyrning i kan man då undra? Det är faktiskt lite svårt att förstå om man läser den överenskommelse som de rödgröna presenterade under våren 2010. Här handlar det till stor del om att man måste sätta in bostadspolitiken i ett större sammanhang och se dess sociala betydelse. Det handlar dessutom mycket om att skapa en bostadspolitik som möter upp klimatutmaningarna på ett offensivt sätt vilket aldrig en avreglerad bostadsmarknad kommer att göra.

Att Corren inte vill ha statligt stöd för bostadsproduktion kanske inte förvånar. Dock är det ju uppenbart att det finns behov av att stödja byggande av nya bostäder som ger alla möjlighet att bo. Det kan aldrig vara en lösning av enbart bygga dyra bostadsrätter som det idag görs på de flesta håll där det är bostadsbrist. Här krävs det statlig stimulans för att få igång ett sådant byggande. Målet är bostadsbyggandet 2016 ska uppgå till 40 000 bostäder om året för att vi ska klara framtidens behov. Någon risk för överskott på bostäder finns det inte någon risk för om man bortser från de områden i landet som redan idag har problem inom detta område.

Likaså är en viktig del i den rödgröna politiken att investera i upprustning och renovering av miljonprogrammet från 1960-talet. Här finns det ytterst stora behov av renovering och upprustning för att förhindra att människor ska behöva leva i skadliga bostadsmiljöer. En avreglering av bostadsmarknaden som Corren föreslår skulle knappast medföra denna typ av satsningar utan skulle snarare se utvecklandet av nedgångna områden som en viktig del i bostadssegregationen så att även de som är fattigast får någonstans att bo då de inte kommer kunna bo i de nybyggda och dyra bostäder som då skulle kunna byggas.

Det utökade ROT-avdraget som med den rödgröna bostadspolitiken innebär att även hyresrätter inkluderas i avdraget är det också få borgerliga som talar högt om. De arbetar ju hårt på att få det till att vi rödgrön vill avveckla denna subvention. Det är ju tvärtom. Vi vill ju utveckla denna. Dock verkar ju det inte passa in i Correns värld då de inte vill att staten ska blanda sig i. Det kanske bara de som bor i villor som ska få statliga subventioner för sitt boende.

Corren argumenterar för en avreglering av bostadsmarknaden eller kanske ett totalt avskaffande av bostadspolitiken. Dock kan de inte peka ut vad som skulle bli bättre egentligen. De har bara en luddig kritik mot en rödgrön bostadspolitik som de menar är för detaljstyrd. Det är fullt rimligt att komma med politiska invändningar och argumentera mot vår politik. Men läs gärna på och skaffa mer fakta först. Annars faller det ju lite väl platt!

Emil Broberg, vänsterpartist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar