tisdag 3 augusti 2010

Offentligt ägande förutsättning för miljöteknik?

Ledarkommentar
Corren rapporterar idag om Swedish Biogas International AB som är ett företag som bildats på lite märkliga grunder av Tekniska verkens före detta VD. Genom ett märkligt avtal med kommunen fick han rätt att utnyttja kunskap som det kommunala bolaget Tekniska verken hade arbetat fram i det privata företaget mot en i sammanhanget liten kostnad.

Corren kallar detta idag i en så kalla ledarkommentar inne i tidningen för vänskapskorruption och att detta innebär illojal konkurrens och att andra aktörer stängs ute från marknaden.

På ett sätt kan jag hålla med Corren i deras kritik. Den kunskap och kompetens som man arbetat fram i det offentliga bolaget borde ju kunna användas fullt ut inom befintlig verksamhet. Man borde således ta bort hindren för tekniska verken att verka på en internationell marknad. Varför ska man ha geografiska begränsningar på offentliga bolag som ligger i framkant inom ny energismart teknik?

Det är dock svårt att förstå kritiken från Corren då de inte pekar på några egna lösningar (som vanligt). Det är enbart en luddig kritik som riktas och att det då skulle vara illojal konkurrens. Men varför lyfter man inte fram att det faktisk knappt finns någon konkurrens inom området då det privata inte har satsat på att ta fram t.ex. biogas. Tekniska verken har ju som ett offentligt ägt bolag med i energisammanhang begränsade resurser tagit fram spetsteknik inom ett framtidsområde. I sammanhanget är det ju intressant att se att det är just den offentliga sektorn som lyckas göra detta och inte det privata näringslivet. Borde inte det ge en tankeställare till alla som nu vill sälja vattenfall?

Emil Broberg, vänsterpartist

(artikeln finns tyvärr inte på nätet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar